Meyve ve sebzelerdeki gizli tehlike: Zehirlenmeden genetik hastalıklara kadar etki edebiliyor! ‘En çok bu ürünlerde var’

0

Mikroorganizmaların hasara neden olan zararlılardan korunması gerektiğini lütfen unutmayın. Pestisit kullanımında yasal bir sınır bulunsa da gıdalarla birlikte bu kimyasalları da çok fazla tüketilebilen çeşitli sağlık takviyeleri beraberinde getiriyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Pelin Basım ile Gıda Mühendisi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Ölüm ile ilgili önemli uyarılarda ampulündü.

MEME, PROSTAT VE KOLON KANSERİNE NEDEN OLABİLİYOR

Doktor. Dr. Basım, “Pestisitler, tarım dağıtımlarını sağlamak, haşereler tarafından istilayı engellemek için kullanılabilir. Fakat dozunda ve uygun kullanım şartı” dedi ve şöyle devam etti:

“Bunların sağlıksız kullanımları veya tipizlenmeden tüketilmesi pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Parkinson, çeşitli kanser hastalıkları, özellikle meme, prostat, kolon kanseri gibi beslenmeyle doğrudan ilişki olan kanser türleri, unutkanlık, erken yaşlanma, yaralanmaya bağlı gıda zehirlenmeleri ve anne karnındaki bebeğe kadar geçen genetik olarak görülebiliyor neden olabiliyor.”

“15-30 DAKİKA KARBONATLI SUDA BEKLETİN”

Sana ne aradığını söyleyeceğim. Pelin Basım, “Halkımız arasında sirkeli suyun bu pestisitleri tamamen tipizleyeceği ya da deterjanlarla bu pestisitlerin tipizlenebileceği younde yanlış bir inanış var. En iyi tipizleme aracı karbonat. Karbonatlı suda bekletmek pestisitleri büyük oranda yok eder. Gıdaları 15-30 dakika arası karbonatlı ter bekletmelerini tavsiye ediyoruz” ifadesini kullandı. Basım, meyve ve sebzelerin güvenilir şekilde toplanması, bol suyla yıkanması ve soyarak tüketilmesinin de söz konusu olduğunu ekledi.

PESTİSİT ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELER?

AW245949_07

Yukarıda belirtilen öğeler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, lütfen aşağıdakilere bakın:

“Tipik turist diyaresini (yolcu ishali) andıran, yüksek akut ateş, kusma, ishal gibi gösteriyor. Açil servisleri oldukça depolanan ve tüketilen gıdaları sorguladıkları zaman pestisit yangınları ortaya çıkıyor. Akut hastalıklardan kronik olarak yüksek dozda pestisit maruziyetinin önünü almak ve dağıtmak mümkün olmayan bir şekilde yol açabiliyor. Özellikle kanser geçmişi olan ve kronik hastalık olan bireylerde bu pestisitlere uzun süre maruz kalmak kesinlikle hastalıkları tetikleyebiliyor. DNA'daki kırıklara sebep olduğu gibi gen bozukluğu ve sistemlerine onaran açıklığı yok olmasıyla birlikte dağıtım zincirini ortaya çıkarabiliyor.”

PESTİSİT EN ÇOK BU ÜRÜNLERDE BULUNUYOR

Dr. Üyesi Emine Olum da pestisitle yeşilliklerle ilgili önemli bilgiler. Son aylarda ihraç edilen limonların Türkiye'ye geri gönderildiğinin hatırlatılması üzerine Olum, Türkiye'deki mevzuatların Avrupa Birliği (AB) ile aynı olduğunu ancak bazı çiftçilerin ekonomik kaygılardan Verimi artırmak için olması gerekenden fazla pestisit kullanımını söyledi.

Çiftçilerin kimyasal tarım ilaçlarını kullanırken doz aşımına dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Olum, en çok pestisit bulunan meyveler, sebzelerin çilek, şeftali, ananas, üzüm, nektari, elma, armut ve ıspanak olduğunu belirtti.
Sertifikalı ürünler alınmalı, zincir marketler tercih edilmeli

AW245949_02

Dr. Olum, daha fazlasını aşağıdaki makalede okuyabilirsiniz:

“Büyük marketlerden İyi Tarım Uygulamalı sistemler, Organik Tarım Sertifikası olan ürünleri tercih edebilirler. Bu parçalardaki ürünlerde bütçe limitleri çok düşük olan pestisitler kullanılıyor. Tarım Bakanlığı bunları tanımlıyor. Ürünlerin bol su ile yıkanması ve kabuklarını soyma da etkili. Yüzde onluk bir karbonat çözeltisinin içinde pestisitlerin etkili bir şekilde azalmasına ilişkin bilimsel çalışmalar var. Zincir marketler kendi tedarikçilerini denetliyorlar, analizlerini yapıyorlar.”

Pestisitlerin azaltılması için çiftçilere verilen eğitimin iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Olum, “Çiftçilerin kendi bünyelerine ve suyuna zarar verdiklerinin bilinmesi gerekir. Daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız ne yapmanız gerektiğini bildiğinizden emin olun. İşte bilmeniz gerekenler hakkında bilmeniz gerekenler.

PESTİSİT NEDİR?

Nasıl organize edeceğinizi bilmek istiyorsanız, onunla ilgilenebileceksiniz. Tarımsal üretimde zararlılar, bitkiler, kemirgenler, bitler, bitkiler ve sözleşme üretim sonrasında küflenme gibi biyolojik etmenleri yok etmek veya azaltmak amacıyla kullanılır. Yapılan analizlerin Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği'ne göre değerlendirilmektedir. (İHA)

İfade etmek
Kahreden olayı!  İşçiler toprak altında kaldıKahreden olayı! İşçiler toprak altında kaldı

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku