Uzman isim uyardı: Pirinçteki sessiz tehlike büyüyor! Kansere kadar gidebilir
Pirinç, tüm dünyada en çok tüketilen yiyeceklerden biridir. Bununla birlikte, uzmanlar bu temel gıdaların arsenik gibi toksik maddeler biriktirme riski altında olduğunu vurgulamaktadır. Tarımda kullanılan su ve toprağın arseniği doğrudan insan sağlığını tehdit eder.
Tehlike yavaş büyür
İstanbul Üniversitesi Fakültesi Üyesi Aydin Aysun Sahlam, pirinçte arsenik birikimi hakkında önemli açıklamalar yaptı.
Arsenik doğal olarak yerdeki, yeraltı ve yüzeysel sularda, “volkanik aktiviteler, kaya erozyonu, arsenik, madencilik, fosil yakıt kullanımı, endüstriyel atık ve kentsel atıklar gibi orman yangınlarının insan faaliyetleri olarak” dedi.
“Arsenik emilimi pirinç yapısından kaynaklanmaktadır”
Dr. Solid, pirinç, arsenik emilimi nedeniyle sulak alanlarda büyüyen bir bitkidir, “pirinç bitkisi, toprak ile kökler ve Arseniko Kesintisi su emer ve doğrudan tahıllara taşır. Bu nedenle, pirinç diğer tahıllardan daha fazla arsenik biriktirme eğilimindedir” dedi.
Uzak Doğu ülkelerinde arsenik tarafından kontamine olan topraklarda pirinç üretimi hakkında birçok bilimsel çalışma olduğunu hatırlatan Sahlam, bu tema üzerine yapılan araştırmanın Türkiye ile çok sınırlı olduğunu vurguladı.
“İklim krizi durumu kötüleştirir”
Pirinçteki arsenik seviyesinin iklim değişikliği ile artabileceğini vurgulamak. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Columbia Üniversitesi'nin çalışmalarına atıfta bulunarak, “sıcaklıklar 2 derece arttı ve atmosferdeki karbondioksit seviyesindeki artış, Arsenik gibi zararlı maddelerin geçişini hızlandırıyor. Bu, gelecekte çok daha büyük bir sağlık sorunuyla karşılaşabileceğimiz anlamına geliyor” dedi.
“Kanser riskini artırır”
Arsenik maruziyetinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin altını çizerek, “kısa vadede, mide ağrısı, kusma, düşük tansiyon ve cilt lezyonları gibi semptomlar gözlenirken, uzun vadede akciğer, karaciğer, mesane ve böbrek kanseri, aynı zamanda nöro sisteminin böbrek sistemi ve nöro sistem problemlerine neden olabilir. Böbrek.
“Tüketici tek başına korunamaz”
Tüketicilerin bireysel olarak benimseyebileceği önlemlerin sınırlı olduğunu vurgulayarak Sahlam şunları söyledi: “Bilinçli tüketici aşırı pirinç tüketiminden kaçınarak korunabilir. Bununla birlikte, ana çözüm üretim aşaması sırasında alınacak önlemlerdir. Düşük düşük arsenik emilimi olan düşük pirinç türlerinin gelişimi ve endüstriyel salınımın önlenmesi çok daha etkili olacaktır.” “
(İHA)