Azerbaycan’ın asırlık geleneği: Çay kültürü
Kartpostallar bu hafta Azerbaycan’da kutsal bir ritüel haline gelen ve yüzlerce yıllık bir geleneğe sahip olan çay kültürünü anlatıyor.
Kartpostallar bu hafta Azerbaycan’da kutsal bir ritüel haline gelen ve yüzlerce yıllık bir geleneğe sahip olan çay kültürünü anlatıyor.
Çin’de uçsuz bucaksız çay tarlaları… #daybaku#Bakü#günlergünleri#günlükotelbaküpic.twitter.com/h7d10FRB8h
— Days Hotel Baku (@DaysHotelBaku) 18 Eylül 2015
Koyu siyah çay ülkenin hemen hemen her yerinde servis edilen bir şeydir. Çay bitkisi güneydeki Lenkeran-Astara şehirlerinde yetişmektedir.
Azerbaycan hakkında bilmeniz gerekenler
- Güney Kafkasya’nın en büyük ülkesi
- Başkenti Bakü, ikinci büyük şehri ise Gence’dir.
- Hazar Denizi’nin batı kıyısında yer alır
- Ülkenin nüfusu 9,6 milyon
- Yüzey: 86.600 kilometrekare
Seamus Kearney, euronews: ”Şu anda ilk kesim sezonu yaklaşıyor. Burası Hazar Denizi ile dağların arasındadır. “Tropikal iklim ve havanın nemi çay yetiştirmek için en iyi ortamı sağlıyor.”
Harika bir Azerice var #Sen şimdi # Burçlar#restoran. #Eski kasaba#Bakü#Azerbaycan#Icherisheher#aztwipic.twitter.com/fC0GPuXNKn
— Farida Aliyeva (@Farida_Aliyeva) 26 Aralık 2015
Burada yetişen çay ağırlıklı olarak iç piyasada satılıyor ancak aynı zamanda ihraç ediliyor. Azerbaycan’ın birçok yerinde çayhaneler bulunmaktadır. Yörede bir söz vardır: Çay içtiğinizde kaç fincan olduğunu saymazsınız.
Azerbaycanlılar ürettikleri kaliteli çaydan gurur duyuyor ve çayın birçok faydası olduğunu iddia ediyorlar.
Ilgar Hzimov, Lenkeran Turizm Danışma Bürosu: ”Çayda birçok mineral ve vitamin var. Lenkeran çayı sağlığa oldukça faydalıdır.”